Nieuwe docent: Carolien

Vanaf maart komt Carolien de ouder+kind lessen op maandag verzorgen!

Naast zangeres en zangdocent is Carolien gespecialiseerd in muziekles voor jonge kinderen volgens de Music Learning Theory (MLT) door Gordon.
Elena, één van onze andere docenten, is ook getraind in MLT, en ik ben enthousiast om dit steeds meer deel uit te laten maken van Music Monkeys!

Ieder kind heeft muzikale oren!

Een kind leert ongelooflijk veel in zijn/haar eerste levensjaren.

Met vallen en opstaan leren we lopen en de gemiddelde dreumes doet eindeloos veel articulatie oefeningen op een dag. Voor muziek geldt hetzelfde. Door veel te doen en luisteren, wordt het kind muzikaal!

Voor de muzikale groei van het brein van uw kind is meer nodig dan alleen muziek luisteren.
Het brein leert muziek zoals het een taal leert, maar wanneer het brein alleen maar regelmatige ritmes en majeur en mineur hoort (zoals in veel muziek), doe je muziek te kort. Je leert dan als het ware alleen in tegenwoordige tijd te spreken. Terwijl er zoveel meer is! Als docent bied ik alles aan (alle verschillende modi en ritmes), het kind geeft in zijn/haar muzikale reactie aan waar hij/zij in zijn/haar muzikale ontwikkeling is.

Dit uitnodigen tot muzikale reactie gaat gepaard met veel improvisatie en plezier. Als docent ben ik een informele gids die het kind aan de hand meeneemt de muzikale wereld in.

Spelen met muziek

Op de piano, met de ukelele, met sjaaltjes, een schudei of belletjes het kan allemaal!

MLT (Music Learning Theory) van Edwin E. Gordon

De lessen worden gegeven volgens de zienswijze van Edwin E Gordon (1927 – 2015).
Gordon heeft jaren onderzocht hoe het menselijk brein muziek leert. Zijn conclusie?
Je kan het leren van muziek parallel zien aan het leren van een taal. 
In eerste instantie heel veel luisteren, brabbelen (patronen zoeken in het geheel), zingen en vervolgens pas lezen en schrijven. 

Lied, oefening/patroon, lied

Nu we begrijpen hoe een kind muziek leert, kunnen we er onze manier van lesgeven op aanpassen. We zingen een lied of ritme, vervolgens gaan we spelen met een stukje (patroon) uit het geheel en daarna zingen we weer het hele lied. 
Zo wordt het kind op een speelse manier uitgedaagd steeds een stapje verder in de wondere wereld van muziek te zetten.  

Flow 

We bewegen tijdens de lessen constant. 
De beweging/flow leert het kind ritme te plaatsen in tijd.
Door de reactie van het kind (wat iedere keer anders kan en mag zijn) wordt ook de flow van de les bepaalt! Het enige wat vaststaat is dat we met ritme en melodie werken. 

Samen spelen met ritme en melodie

We worden allemaal geboren met een muzikale potentie. 
Wanneer er regelmatig met ritme en melodie wordt gespeeld, kan het kind zich in een rustige omgeving muzikaal ontwikkelen.

Open je oren voor alle muziek

In de lessen worden liedjes gebruikt en geïmproviseerd in alle toonsoorten en modi, ook komen alle soorten ritmes aan bod.
Op deze manier wordt het innerlijke gehoor getraind en bestempelen de hersenen niks als raar of afwijkend.

Over Carolien 

Ik ben een geboren en getogen Haagse.

Van jongs af aan al druk met muziek, of dat nu ballet, blokfluit, piano, musical of zangles was.

Na het een vooropleiding docent muziek en klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, ben ik afgestudeerd Muziektheater aan het conservatorium in Alkmaar.

Nu zing ik op heel diverse gelegenheden, als solist in de kerk, uitvaartdiensten, concerten en maak ik muziektheater voorstellingen voor jonge kinderen (0 tot 8 jaar).

Lesgeven heeft altijd een belangrijke plek in mijn muzikale hart gehad. Aan veel verschillende leeftijdsgroepen en stijlen.

Sinds 2 jaar ben ik in de wereld van MLT terecht gekomen (Music Learning Theory van Edwin E Gordon). Hoe leert een mens muziek? Wat gebeurd er in het brein?
MLT heeft mijn muzikale hart op een hele bijzondere manier geraakt. De oneindige mogelijkheden die het biedt, de resultaten die ik dagelijks zie zijn uniek!

Hopelijk zie ik jou binnenkort in de lessen, zodat jij het ook kan beleven…